Askeri Rehabilitasyon
Rehabilitasyon, Latince habil kelimesinden gelmekte olup, habilitasyon bilinmeyen bir şeyin öğrenilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Rehabilitasyon, doğuştan ya da sonradan hastalık, kaza ya da yaralanma nedeniyle bir kısım yeteneklerini kaybetmiş bireyi, tıbbi, psikolojik, sosyal ve mesleki yönlerden mümkün olan en iyi düzeye ulaştırarak, kendine, ailesine, topluma daha yararlı olmasını sağlamayı amaçlayan, kalıcı sakatlıkların sonuçlarını en aza indirmek için düzenlenen tedavi edici bir çalışma sürecidir.
Rehabilitasyon, koruyucu hizmet uygulamalarının bir bölümünü oluşturmaktadır. Üçüncül koruma uygulaması olarak rehabilitasyon bir hastalık sonucu oluşan anatomik ve fizyolojik eksiklik durumlarının insan yaşamındaki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesidir. Böylece kronik durumun elverdiği ölçüde kişinin eski özelliklerini kazanmaya çalışması rehabilitasyonun başlıca amacını oluşturmaktadır. Rehabilitasyon programları, eğitim, danışmanlık, bakım ve tedavi uygulamaları gibi hizmetlerle yürütülmektedir.
Askeri rehabilitasyon ise, ülkemizin savunması ve milletin bölünmez bütünlüğü için görevi başında yaralanan veya uzvunu kaybedenler başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Personeli, emeklisi, malulen emeklisi (erbaş/er gaziler dahil) ve bunların bakmakla yükümlü olduklarının rehabilitasyonu ve devamlı bakımlarını sağlamak, uygar ve çağdaş seviyede sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerine katkıda bulunmak, sağlık hizmetlerini daha iyiye götürmek bireyin ailesi ve toplum ile yeniden bütünleşmesini sağlayarak, fonksiyonlarını optimal düzeyde sürdürmesini sağlar.
Bunun yanında askeri rehabilitasyonun; sekonder problemlerin (spastisite, bası yaraları, kontraktür) ve fiziksel deformitelerin önlenmesi, engelli bireylerin koltuk değneği, baston, yürüteç, tekerlekli sandalye, protez gibi günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırıcı yardımcı cihazlar kullanarak kendi yaşamlarını bağımsız olarak sürdürebilmesi, hastalıktan etkilenmiş organ ve sistemlerin fonksiyonel kapasitesinin artırılması, kronik hastalığa sahip bireylerin var olan fonksiyonlarının ve öz-bakım gücünün artırılması, hastanede kalış süresinin kısaltılması, sosyal ve iş çevresini uygun hale getirerek ve psikolojik destek sağlayarak bireylerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi gibi amaç ve yararları vardır.
Kısaca askeri rehabilitasyon, askerliği esnasında yaralanan ya da bedensel yeteneklerin bir kısmını kaybetmiş gazilerin hayata yeniden uyum sağlamaları, yaşam kalitelerini yükseltmeleri, aileleri ve toplumla bir bütün içerisinde yaşamalarını sağlayan gerekli olan tüm evreleri tüm çabaları kapsayan genel bir kavramdır.